Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин рано в четвъртък сутрин

...
Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин рано в четвъртък сутрин
Коментари Харесай

Ключова визита: Путин на посещение в Китай

Р уският президент Владимир Путин дойде в Пекин рано в четвъртък сутрин за диалози със Си Цзинпин, а Кремъл се надява да задълбочи стратегическото партньорство сред двата най-мощни геополитически противника на Съединени американски щати,  съобщи Ройтерс.

*Видеото е архивно: 

 

През февруари 2022 година Китай и Русия оповестиха партньорство " без граници ". Тогава Путин посети Пекин броени дни преди да изпрати десетки хиляди бойци в Украйна и да даде начало на най-смъртоносната сухопътна война в Европа след Втората международна война.

Като избра Китай за първото си задгранично пътешестване, откакто постави клетва за шестгодишен мандат, който ще го задържи на власт най-малко до 2030 година, Путин изпраща обръщение към света за своите целите и дълбочината на персоналните му връзки със Си , показва Ройтерс.

В изявление за китайската организация Синхуа Путин похвали Си за помощта му за построяването на „ стратегическо партньорство “ с Русия, учредено на национални ползи и надълбоко взаимно доверие.

„ Безпрецедентно високото равнище на стратегическото партньорство сред нашите страни дефинира избора ми Китай да бъде първата страна, която бих посетил откакто публично встъпя в служба като президент на Руската федерация “, сподели Путин.

[gallery]14918[/gallery]

„ Ще се опитаме да установим по-тясно съдействие в региона на промишлеността и високите технологии, космоса и нуклеарна сила за мирни цели, изкуствения разсъдък, възобновимите енергийни източници и други новаторски браншове “, добави още той.

71-годишният Путин и 70-годишният Си ще вземат участие в церемония вечер по случай 75 години откогато Съветския съюз признава  Китайската национална република, оповестена от Мао Цзедун през 1949 година

Синхуа удостовери идването на Путин, а държавните медии в Китай разказват визитата като държавно посещаване от " остарял другар ".

Съединените щати дефинират Китай като собствен максимален съперник, а Русия като страната, която е най-голяма опасност. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън твърди, че този век ще бъде избран от екзистенциална битка сред демокрации и автокрации, отбелязва Ройтерс.

Путин и Си споделят необятен мироглед, съгласно който Западът е в крах, тъкмо както Китай провокира Съединени американски щати.

Путин ще посети и град Харбин в североизточен Китай, който има мощни връзки с Русия. 

Пристигането на Путин беше предшествано в края на предишния месец от задача в Пекин на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, частично с цел да предизвести китайския първи посланик Ван И, че Китайне трява да задълбочава военната поддръжка за Русия.

Путин и Си ще проведат неофициални диалози на чай довечера и ще обиден тематиките за Украйна, Азия, енергетиката и търговията.

Новоназначеният съветски министър на защитата Андрей Белоусов, министърът на външните работи Сергей Лавров, секретарят на Съвета за сигурност Сергей Шойгу и съветникът по външна политика Юрий Ушаков, също ще участват, дружно с най-влиятелните шефове на държавни предприятия в Русия.

За момента не е ясно дали изпълнителният шеф на „ Газпром “ Алексей Милер ще отиде в Китай, защото през вчерашния ден беше на работно посещаване в Иран.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР